Dit moet u weten over de aansprakelijkheid als bezitter van een paard

In deze blog

Deel deze blog:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Hippo Verzekeringen is de specialist op het gebied van hippische verzekeringen. Wij verzekeren uw paard en alles wat u als paardenbezitter nodig heeft. Als eigenaar van een paard bent u namelijk aansprakelijk voor de gedragingen van het dier. Over de aansprakelijkheid als eigenaar bestaan echter nogal wat onduidelijkheden. In deze blog geven we u graag meer uitleg over dit onderwerp.

Als ik mijn paard uitleen, ben ik niet verantwoordelijk: waar of niet waar?

Een grote misvatting omtrent de aansprakelijkheid van een paardenbezitter is dat men denkt dat hij of zij niet aansprakelijk is voor het dier zodra deze aan iemand anders is uitgeleend. Helaas werkt dit niet zo. Als eigenaar blijft u aansprakelijk voor het dier, ook als iemand anders het dier rijdt. Wanneer u aan kunt tonen dat de berijder iets te verwijten valt, verandert het verhaal natuurlijk. Laten we dit verduidelijken met een voorbeeld.
Alle acties die voortkomen uit de eigen energie van het paard vallen onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Als iemand anders met het paard over een parkeerplaats rijdt, het paard schrikt en schade aanricht, wordt deze schade op u verhaalt. Maar probeert iemand op uw paard op een parkeerplaats tussen twee auto’s door te rijden en past het niet? Daar kunnen zowel u als het paard niets aan doen. In dat geval is de berijder aansprakelijk.

Wanneer mag ik een paard als eigendom beschouwen?

Een belangrijk punt in deze discussie is de vraag wanneer u een paard als eigendom mag beschouwen? Tegenwoordig wordt namelijk veel gebruik gemaakt van leaseconstructies, waarbij u het paard als het ware in bruikleen heeft. Wanneer u het paard echter onder u heeft alsof het uw eigen is en alle kosten betaalt, wordt u gezien als houder van het paard. Maakt u gebruik van een leaseconstructie? Dan adviseren wij u de afspraken vast te leggen in het contract, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over wie als bezitter wordt gezien in geval van schade.

Dekt mijn aansprakelijkheidsverzekering de schade die mijn paard heeft aangebracht?

Een andere veelvoorkomende vraag omtrent aansprakelijkheid is de vraag of de schade die door het paard wordt aangebracht valt onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren? Helaas kunnen ook wij u hier geen eenduidig antwoord op geven. Schade die door huisdieren wordt aangebracht aan derden kunt u verhalen op uw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Maar is uw paard daadwerkelijk een huisdier? En belangrijker nog: hoe ziet uw verzekeraar dit? Wanneer uw verzekeraar uw paard niet als huisdier ziet, heeft u geen verzekering voor uw paard.

De WA verzekering voor paarden van Hippo Verzekeringen

Gelukkig hebben wij hier een oplossing voor. Bij Hippo Verzekeringen sluit u al voor €35 per jaar een WA verzekering voor uw paard af. Met deze verzekering bent u ook verzekerd wanneer uw verzekeraar uw paard niet beschouwt als huisdier. Deze verzekering is specifiek bedoeld voor uw paard en biedt u zekerheid in geval van schade die door uw paard is aangebracht.
Heeft u vragen over uw aansprakelijkheid als paardenbezitter of wilt u meer weten over onze WA verzekering voor uw paard? Neem dan contact met ons op en informeer naar de voorwaarden. Wij zorgen ervoor dat u – en de personen aan wie u uw paard uitleent – met een gerust hart met het paard op weg kunnen.

Gesloten ivm Hemelvaart

Op donderdag 9 en vrijdag 10 mei zijn wij gesloten en ook telefonisch niet bereikbaar.

Bedankt voor uw medewerking

Gesloten ivm Hemelvaart

Op donderdag 9 en vrijdag 10 mei zijn wij gesloten en ook telefonisch niet bereikbaar.

Bedankt voor uw medewerking

5 MEI ZIJN WIJ GESLOTEN

Vrijdag 6 mei staan wij weer voor u klaar

Wij zijn tijdelijk telefonisch niet te bereiken i.v.m. een internetstoring.

Excuses voor het ongemak