Levensverzekeringen kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën:
– Overlijden
– Pensioen
– Arbeidsongeschiktheid
In deze blog gaan we het hebben over de verzekeringen in de eerste categorie, namelijk de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering.
Bij het afsluiten van een levensverzekering wordt rekening gehouden met je gezondheid. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of je de afgelopen 2 of 5 jaar hebt gerookt. Roken brengt namelijk een verhoogd risico op overlijden met zich mee. Hoe jonger je bent, hoe minder premie je betaalt. Een verzekeraar gaat er namelijk vanuit dat een jonger persoon langer premie zal kunnen betalen dan iemand van een hogere leeftijd.
De uitvaartverzekering
Het afsluiten van een uitvaartverzekering is niet verplicht, ook niet wanneer je een hypotheek afsluit. Uiteraard raden we je wel aan er een af te sluiten. De kosten voor een uitvaart kunnen namelijk snel oplopen en de uitvaartverzekering dekt (een deel van) deze kosten. Er zijn twee soorten uitvaartverzekeringen:
– Je verzekert tot een bepaald bedrag en wanneer je overlijdt, regelt de verzekeraar jouw uitvaart met hulp van de uitvaartondernemingen waar zij mee samenwerkt
– Je verzekert tot een bepaald bedrag en jij of je nabestaanden regelen zelf de uitvaart
De eerste variant is over het algemeen goedkoper, omdat de verzekeraar in dat geval meer grip heeft op de kosten. De tweede variant geeft de verzekerde en de nabestaanden meer vrijheid.
De overlijdensrisicoverzekering
Wanneer het gaat om een overlijdensrisicoverzekering zijn hypotheekverstrekkers strenger. Het afsluiten van een hypotheek en een overlijdensrisicoverzekering gaan dan ook vaak samen. De reden hiervoor is vrij eenvoudig: wanneer jij en/of je partner komt te overlijden, kan de hypotheekverstrekker met de uitkering van de verzekering (een deel van) de hypotheekschuld aflossen. Het geld dat overblijft, gaat naar de nabestaanden.
Soorten overlijdensrisicoverzekering
Er zijn drie soorten overlijdensrisicoverzekeringen:
1. Lineair dalend: het verzekerde bedrag daalt in een rechte lijn gedurende de looptijd
2. Annuïtair dalend: het verzekerde bedrag daalt aan de hand van een annuïtair schema. Dit houdt in dat naarmate de looptijd van de verzekering vordert, het verzekerde bedrag steeds sneller zal dalen
3. Gelijkblijvend: het verzekerde bedrag blijft gelijk gedurende de looptijd
Soort 1 en 2 worden vaak gekozen wanneer de overlijdensrisicoverzekering wordt gekoppeld aan de hypotheek. Wanneer de verzekerde komt te overlijden, gaat de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering automatisch naar de hypotheekverstrekker. Hiermee wordt (een deel van) de hypothecaire schuld afgelost.
Looptijd van de verzekering
Een uitvaartverzekering sluit je af voor de rest van je leven, maar een overlijdensrisicoverzekering loopt tot een bepaalde leeftijd. Meestal is dat 75 jaar. Daarna stopt het bestaan van de verzekering. De reden hiervoor is ten eerste dat vanaf die leeftijd het risico op overlijden groter wordt; (te) groot voor de verzekeraar. Daarnaast wordt een overlijdensrisico vaak gebruikt om een deel van de hypotheek af te lossen. Wanneer je ouder bent dan 75 jaar is er vaak nog maar weinig of helemaal geen restschuld meer over.
Meer informatie over onze verzekeringen
Heb je naar aanleiding van deze blog vragen over de uitvaartverzekering of de overlijdensrisicoverzekering? Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer over onze verzekeringen.