De meest gestelde vragen over pensioensparen beantwoord

In deze blog

Deel deze blog:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Iedereen gaat met pensioen. De een wat vroeger dan de ander, maar allemaal bereiken we een leeftijd waarop we stoppen met werken en van onze vrijheid gaan genieten. Voor veel mensen is het pensioen een lastig onderwerp. Want vanaf wanneer moet je serieus gaan nadenken over je pensioen en hoeveel moet je sparen? In deze blog beantwoorden we jouw vragen over het sparen voor je pensioen.

Welke vormen van pensioensparen zijn er?

Je kunt je pensioen op verschillende manieren opbouwen. Veel mensen bouwen automatisch pensioen op bij hun werkgever. In de meeste gevallen is dit voldoende en hoef je niet ook nog zelf te sparen voor je pensioen. Dat kan natuurlijk wel, in de vorm van lijfrente of bank sparen. Dit zijn dan ook direct de twee mogelijkheden voor de opbouw van je pensioen wanneer je geen pensioen opbouwt bij je werkgever of ondernemer bent.

Lijfrente en bank sparen

In het geval van lijfrente bouw je pensioen op bij een verzekeraar. Iedere maand of ieder jaar leg je een bedrag in. Deze inleg kun je tot een bepaalde hoogte aftrekken van je inkomstenbelasting en levert je dus fiscale voordelen op. Banksparen verloopt via je bank, waar je ook maandelijks of jaarlijks een bedrag inlegt. In het geval van bank sparen profiteer je van het deposito garantiestelsel. Hiermee is jouw pensioen tot een bedrag van €100.000 verzekerd wanneer de bank failliet gaat.

Wanneer moet ik beginnen met het opbouwen van pensioen?

Hoe eerder je begint, hoe beter. Als je jonger begint, heb je vanzelfsprekend meer tijd om te sparen. De gemiddelde leeftijd om te beginnen met de opbouw van het pensioen ligt tussen de 25 en 30 jaar. De meeste mensen beginnen met sparen zodra ze een vaste baan hebben gevonden.

Hoeveel moet ik sparen?

De hoogte van het pensioen is volledig persoonsafhankelijk. Het gemiddeld totaal pensioen ligt tussen de €200.000 en €300.000 voor 30 jaar of levenslang. Dit begrip is gebaseerd op de berekening dat de meeste mensen momenteel op hun 67e met pensioen gaan + 30 jaar = 97 jaar. Deze leeftijd is voor veel mensen al levenslang. Daarnaast ontvang je het bedrag aan AOW-uitkering dat je in de voorgaande jaren hebt opgebouwd.

Inzicht in jouw pensioenvoorzieningen

Bij Hippo Verzekeringen raden we je aan om jaarlijks een pensioencheck te doen. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kun je nadat je hebt ingelogd met je DigiD alle gegevens inzien die tot op dat moment over jouw pensioen zijn verzameld. Op die manier krijg je inzicht in je huidige pensioenvoorzieningen en de verwachting van de hoogte van je pensioen. Wanneer de begrote hoogte van jouw pensioen niet strookt met jouw verwachtingen kun je hier op tijd op inspringen.

Meer weten over pensioensparen?

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw pensioen, bijvoorbeeld welke invloed de verkoop van je huis heeft op de hoogte van je pensioen? Neem voor al je vragen contact met ons op. We geven je graag advies over welke manier van pensioensparen passend is voor jouw situatie.

Gesloten ivm Hemelvaart

Op donderdag 9 en vrijdag 10 mei zijn wij gesloten en ook telefonisch niet bereikbaar.

Bedankt voor uw medewerking

Gesloten ivm Hemelvaart

Op donderdag 9 en vrijdag 10 mei zijn wij gesloten en ook telefonisch niet bereikbaar.

Bedankt voor uw medewerking

5 MEI ZIJN WIJ GESLOTEN

Vrijdag 6 mei staan wij weer voor u klaar

Wij zijn tijdelijk telefonisch niet te bereiken i.v.m. een internetstoring.

Excuses voor het ongemak